Franschhoek is een dorp in de gemeente Stellenbosch, gelegen in de
Zuid-Afrikaanse west-kaap provincie. Het dorp ligt ca. 75 km ten noorden
van Kaapstad en is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika.

Oorspronkelijk heette het dorp Olifantshoek, vanwege de grote populatie olifanten die in deze vallei voorkwamen. In 1688 kwamen de, uit Frankrijk verdreven, Hugenoten via de Nederlandse VOC naar Zuid-Afrika. Velen vestigden zich in het, toen nog geheten, dorpje Coin Francais, door de nederlandse kolonisten Frans kwartier en later Franschhoek genoemd. De Hugenoten bleken bijzonder ervaren in de wijnbouw en oenologie.
Hun inspanningen hebben geleid tot een duidelijke toename in de verbetering van de kwaliteit van de Kaapse wijnen, een product waarmee Zuid-Afrika heden ten dagen wereldfaam haalt.

De Franse namen die de ongeveer 30 wijnhuizen in deze regio, dragen doen nog steeds herinneren aan deze Hugenoten. Het gebied, inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste wijngebieden van Zuid-Afrika, is ook een belangrijk onderdeel van de wereldbekende wijnroute. In Franschhoek bevinden zich veel belangrijke wijngaarden en zijn verschillende van Zuid- Afrika’s beste restaurants gevestigd. Het dorp met zijn bloemrijke omgeving is een toeristische attractie en wordt door veel bezoekers, samen met Stellenbosch, aangedaan vanuit Kaapstad voor een overnachting, diner en/of lunch en natuurlijk, een rondgang langs de vele wijnhuizen.

 
© Anton van Soest Winery, All rights reserved